Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Likviditetsfond, obligasjonsfond eller høyrentefond? “The Good, the Balanced, and the Bold.”

Skrevet av Team Fixrate
|
06. May 2024 11:52

Når overskuddslikviditeten skal settes i arbeid, kan utfordringen virke like dramatisk som scenene fra en klassisk spaghetti-western. Vil det være den standhaftige sikkerheten, den avveide balansen eller den dristige eventyreren som trekker det lengste strået? I denne artikkelen rir vi gjennom finansverdenens støvete landskap og introduserer de tre hovedkategoriene av rentefond – slik at man kan holde hodet kaldt og hånden stødig når man tar beslutninger på vegne av sin virksomhet.

Overflødig likviditet: En strategisk ressurs

Som CFO eller økonomisk «sheriff» i en virksomhet står man overfor to utfordringer: Hvordan optimalisere avkastningen og samtidig sikre bedriftens finansielle smidighet? Det kan være en nervepirrende øvelse å balansere disse to perspektivene, men den kan også være ganske lønnsom.

Vi erfarer at overskuddslikviditet ikke nødvendigvis bare er en buffer i uforutsigbare tider, men en potensiell strategisk ressurs som kan bidra til bedriftens vekst og stabilitet – hvis den forvaltes riktig! En av nøklene ligger i å balansere behovet for umiddelbar tilgjengelighet med målet om inntjening, samtidig som risikoaspektet er ivaretatt – og her kommer rentefond inn som et alternativt investeringsverktøy. 

Denne artikkelen er ikke ment som råd, men en guide til de tre primære rentefondsvalgene som står til disposisjon for bedrifter: likviditetsfond, obligasjonsfond, og høyrentefond. Ved å belyse særtrekk og bruksområder for hver fondstype, ønsker vi å bidra med innsikt som kan være nyttig å inneha når man skal gjøre økonomiske valg. Bedrifter bør i tillegg vurdere å søke rådgivning før en eventuell investering gjøres.

La oss gå i gang og ta for oss «The Good, the Balanced, and the Bold».
Les også: Hva er rentefond?

1. Likviditetsfond – «The Good»: Det pålitelige valget for overskuddslikviditet

LLikviditetsfond tilbyr stabilitet og rask tilgang til bedriftens midler. De plasserer primært i trygge, kortvarige rentepapirer, som sertifikater og nesten forfalte lån, som regnes som lavrisiko og lett omsettelige. Norske likviditetsfond velger investeringer med en Investment Grade-rating, som representerer de mest pålitelige betalerne i rentemarkedet.

Eksempel på 5 års avkastningsprofil for et typisk likviditetsfond med lav risiko:

Fondet som er illustrert i denne oversikten er Storebrand Likviditet B sin fem års historikk med kursdato 10. april 2024.

Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt

2. Obligasjonsfond, «the Balanced»: Balanse mellom avkastning og risiko for langsiktig vekst

Obligasjonsfond er et rentefond som tilbyr en balanse mellom avkastning og risiko som passer for mer langsiktig vekst. De investerer i en rekke obligasjoner som varierer i løpetid og kredittrisiko, noe som kan gi høyere risiko enn likviditetsfond. Noen obligasjonsfond har kortere løpetider som minimerer renterisiko, mens andre kan ha en del investeringer i høyrentemarkedet for høyere forventet avkastning. 

Her er et eksempel på 5 års avkastningsprofil for et typisk obligasjonsfond med medium renterisiko:


Fondet som er illustrert i denne oversikten er Alfred Berg Obligasjon A sin fem års historikk med kursdato 10. april 2024. Dette fondet har utelukkende investeringer i Investment Grade.

Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt

3. Høyrentefond, «The Bold»: Mulighet for høyere avkastning med økt risikovillighet

Høyrentefond har et potensial for å oppnå høyere avkastning, men med tilsvarende høyere risiko. De investerer i papirer med lavere kredittrating enn Investment Grade, kjent som High Yield eller høyrentepapirer. Slike fond er vanligvis ikke det foretrukne valget for bedrifter som ser etter plassering for sin overskuddslikviditet på grunn av den høye risikoen. Fixrate har derfor for tiden ingen rene høyrentefond i sitt utvalg, men dette kan endre seg.

Hvilket rentefond skal man så velge?

Når vi avslutter vår utforskning av finansens «ville vesten», står valget mellom de tre kategoriene likviditetsfond, obligasjonsfond og høyrentefond. Vi mener at valget kommer an på om man ønsker å plassere eller å investere penger. Det ligger mer dyptgående informasjon om dette på temasiden vår om rentefond – Dette er erfaringer vi har gjort oss på de to scenariene:  

  • Plassering av overskuddslikviditet: Når en bedrift plasserer overskuddslikviditet er målet å sikre rask tilgang til kontanter for å dekke kortsiktige behov og forpliktelser i tillegg til å optimalisere avkastningen av disse pengene. Dette gjøres gjennom investeringer med lavere risiko, alternativt likviditetsfond, som tilbyr sikkerhet og rask likviditet, og som gir en forsiktig avkastning for å opprettholde kapitalens verdi. Likviditetsfond innebærer svingninger over tid som bankinnskudd ikke har. I fondsverdenen er det likevel likviditetsfond som har den laveste risikoen.
  • Investering av penger: For langsiktig vekst fokuserer bedrifter ofte litt mer på investeringer som innebærer høyere risiko og dermed gir et potensial for høyere avkastning. Dette kan innebære å plassere midler i obligasjonsfond for en balansert tilnærming eller i høyrentefond for mer modige og langsiktige investeringer, begge med sikte på å generere betydelig kapitalgevinst over tid.

Hvordan komme i gang med rentefond

Fixrate har skapt en markedsplass for rentefond og bankinnskudd, hvor du enkelt kan velge det beste tilbudet for din bedrift. Fondene våre tar ingen gebyr for handel. Ønsker du å oppdage hvordan Fixrate kan hjelpe din bedrift med å maksimere avkastningen på overskuddslikviditet? Registrer deg nå for å komme i gang!

Les mer om rentefond på vår ressursside:
Rentefond: En guide til alternativ plassering av overskuddslikviditet

 

 

Dette er en informasjonsartikkel som er utarbeidet for å gi en generisk og forenklet innføring om likviditetsplasseringer. Denne teksten er ikke ment å utgjøre investeringsråd eller investeringsanbefalinger, ei heller juridisk rådgivning. Personer som vurderer å investere bør søke rådgivning før eventuell investering gjøres. Husk også at historisk avkastning aldri er noen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt.