Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Tjenesten

Ressurser

Korona-kaos rammer finansmarkedene hardt

Skrevet av Brynjar Ellingsen
|
24. Mar 2020 09:58

En stor bøtte isvann (eller var det Antibac) har truffet AS Norge midt i fleisen. Vi har bråvåknet fra skjønnhetssøvnen, og tusler ut på kjøkkenet mens vi frykter for liv og helse. Frokosten består av kredittproblemer og kronekrøll. Mon tro hvordan resten av dagen blir?

"Det er bare å varme opp vaffeljernet."

Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta Kommue til Trønder-Avisa 09. mars

Koronaviruset ankom landet og har ikke ligget på latsiden. Resultatet er bråstans i økonomien, permitteringer og rekordpågang hos NAV. Resten av arbeidsstokken er i grove trekk spredt rund i de tusen hjemmekontor, eller gjemmekontor om man har barn. Vi får si som den sindige kommuneoverlegen Arne Bye i Frosta Kommune, som er hardt rammet av svineriet. Det er bare å varme opp vaffeljernet.

 

Kredittproblemer og kronekrøll for ALLE

Det er jammen rart hvor fort ting kan snu. For noen måneder siden fløt kredittmarkedene svært godt. Bankene og andre solide aktører kunne hente finansiering til rekordlave priser, og ting så lyst ut. Kort tid etter er hele kredittmarkedet dødt - prisene for kreditt har gått i taket. Dette treffer alle lånetakere i det profesjonelle markedet, til og med norske kommuner utsetter låneopptak. Uansett hvor "sikre" lånetakerne er, møtes de av uanstendige priskrav. Institusjonelle investorer har problemer med valutasikringer, og går rett inn samme flokene som strømspekulanten i Grimstad brant seg på. Noen som trodde konge cash var død? Den gang ei. Lenge leve kongen!

 

{{cta('28e53874-ea02-4565-98a8-0949b729874b')}}

 

Så til lokale forhold - hvordan påvirker rentekutt prisene på bankinnskudd?

Mange av leserne har sikkert lest seg gule og blå på markedskommentarer og annen synsing, så vi skal ikke holde på så lenge her. Kort oppsummert har Norges Bank funnet frem motorsaga og rentekuttene har kommet raskt. Dette påvirker igjen NIBOR- renten, altså renten bankene betaler for lån seg imellom.

Gitt situasjonen vi befinner oss i, hvor premien i pengemarkedet har skutt i været, vil vi i perioden fremover se at marginene på bankinnskudd øker mens Nibor3M muligens faller litt til. Hvor mye og hvor raskt bestemmes av markedet. På kort sikt vil bankene finkjemme hvelvene etter gammelpenger, de ønsker selvsagt ikke låne penger i et dyrt marked. I neste runde vil de vurdere ulike alternativer, dvs. obligasjoner og innskudd fra ulike segmenter. Uten at det er noen spoiler som sådan kan vi vel si at bedriftskunder ikke bør forvente økte renter på driftskontoen med det første, og bevegelsene på markedsplassen kommer til å være større enn normalt i tiden som kommer. For kunder som vurderer å plassere penger tror vi det kan være over middels lurt å følge markedsplassen nøye fremover.

For øvrig kan det være greit å informere om at vi holder stand på våre hjemmekontor, og om du ønsker en prat med oss er det bare å slå på tråden.

De beste ønsker i en vanskelig tid fra hele Fixrate-teamet.