Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Tjenesten

Ressurser

Aukruststiftelsen – arven etter Kjell og Kari Aukrust

Skrevet av Brynjar Ellingsen
|
28. Oct 2022 09:46

Hurra! Nå har også gjengen fra bygda som ligger sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, funnet frem til Fixrate!

Det er alltid hyggelig å få nye kunder, men da Aukruststiftelsen dukket opp på skjermen kom det jammen en ørliten tåre i øyet til flere i Fixrate-teamet. For hvem har ikke et forhold til Aukrusts univers, hvor særlig Flåklypa står sentralt. Den fiktive fjellbygda som er bebodd av sjarmerende og underlige karakterer som både voksne og barn har hatt mye glede av. Og en fun fact må vi ta med underveis her – visste du at Reodor Felgens Il tempo Gigante og filmen Flåklypa Grand Prix var en inspirasjon for Christian Von Koenigsegg, skaperen av verdens råeste racer biler?

Kanskje er Flåklypa det mest kjente fra Aukrusts forfatterskap, men der han tegnet med spiss blyant, skrev han tekster med desto bredere bly og dekket ulike sjangre på eminent vis. Avisinnlegg, humor, erindringer – mye til ettertanke og som har utstått tidens tann. Tekster som leserne stopper opp ved, og som gir en god og varm følelse når minner fra leserens egen oppvekst og miljø triller på.

Aukruststiftelsen forvalter arven etter Aukrust

Benedikte Kaldager Kjernsmo er daglig leder i Aukruststiftelsen, og forteller at Aukrusts univers fremdeles er aktuelt.

– Stiftelsens oppgave er å forvalte arven etter Aukrust slik at nye genererasjoner få glede av dette fantastiske universet. Vi jobber for at det skapes nye fortellinger og eventyr med Kjell sine karakterer, eksempelvis har det blitt produsert nye filmer. Jul i Flåklypa kom i 2013, Herfra til Flåklypa kom i 2015 og Månelyst i Flåklypa kom i 2018. 

Kjernsmo forteller at det er en kompleks og utfordrende oppgave og videreutvikle universet. Svært mange er glade i karakterene, og det er med ærefrykt og stor respekt for det originale det skapes nye historier og produkter.

– Vi har noen ganger vridd oss i stolen i slike fornyelsesprosesser, men vi blir som regel veldig positivt overrasket når ting materialiserer seg. Og fornyelse må til – vi er nødt til å utvikle universet for å treffe den yngre garde. Men verdiene står last og brast, og det er moro å se at de treffer den dag i dag.

Det har kommet mye nye nytt fra Aukrusts verden de siste årene, og det er mer i vente.

– Det vil i første omgang komme en animasjon som skal vises under et julekonsept på NRK i desember, og vi arbeider også med andre nye ting sammen med Qvisten Animasjon. Stiftelsen er også åpen for nye samarbeidspartnere som kan bidra til å skape liv og røre rundt Aukrustuniverset. Spesielt stolte er vi av at Ludvig igjen er med som foregangsfigur for godt naturvett i Hold Norge Rent. Kjell Aukrust tegnet faktisk Ludvig for første gang til en miljøkampanje i 1968 – at Ludvig igjen er med på en så viktig oppgave, som det å passe på at folk rydder opp etter seg i naturen, ja det er vi sikker på at Kjell ville vært veldig glad for.

Mer Ludvig enn Solan i forvaltningen av penger 

Aukruststiftelsen har noen millioner på bok. Men i prinsippet er forvaltningen veldig forsiktig.

– Vi er ikke satt opp for å drive kapitalforvaltning, og har også et forsiktig mandat. Historisk har pengene stått i banken, og det skal de fortsatt gjøre. Men når det er sagt, så var det jammen noe å hente på å sjekke innskuddsrenten. Et styremedlem i stiftelsen ba meg ta kontakt med Fixrate og vi fikk etter kort tid satt opp et møte. Løsningen ble demonstrert på en måte som var tillitsvekkende og stødig, og jeg ble geleidet gjennom bli-kunde prosessen på en suveren måte.

– Når vi skulle plassere penger ble jeg overrasket over hvor brukervennlig plattformen var. Det er også et pluss at det faktisk finnes mennesker bak en slik tjeneste, og gjengen bak var tydelige og direkte i kommunikasjonen.  Jeg fikk veldig tidlig i prosessen en god magefølelse, og erfaringen så langt er altså svært god! Jeg er temmelig sikker på at stiftelsen ikke er Fixrates største kunde, men også for oss utgjør merverdien temmelig store summer.

Vi er utrolig glade for at Benedikte og Solan sto på sitt da de valgte å ta i bruk Fixrate, og så håper vi at Ludvig kan falle i vater når han forstår at pengene er vel bevart. Forhåpentlig vis vil det vise seg at å bruke Fixrate, ja det er itte så fali' det! 

Takk for tillitten!