Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Tjenesten

Ressurser

Markedsrapporter


september 2023

Ta en timeout og pust!

Brynjar Ellingsen

Daglig leder i Fixrate


Tirsdag 03.10.2023 gikk Debatten på NRK på luften med temaet «Rentefest i bankene». Fokuset i Debatten ble naturlig nok utlånsrentene – og mennesker i matkø på grunn av dyrtid - noe som var særdeles heldig for bankene. Det er nemlig slik, at kommunikasjonsdirektør i DNB Even Westerveld har rett (se SSB-tall under). Han kunne, tross skyhøy fortjeneste i DNB, fortelle om historisk lave rentemarginer på utlån.

Altså flår ikke DNB, og bankene for øvrig, lånekundene. Likevel blir det morsomt når forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl, i en video som kort tid etter publisering ble trukket fra eteren av DNB, oppfordrer folket til å ta en timeout og puste når økonomien blir krevende. Det finnes liksom ikke noe alternativ til å bare akseptere høyere lånerenter – hva med å bytte bank?

Men hvor kommer da rekordresultatene fra? Om bukken fremdeles er feit, må han ha funnet en annen havresekk. Og som vi vet - bankene lever av rentemarginer, og den samlede rentemarginen består av summen av utlånsmargin og innskuddsmargin. Og dykker vi dypere ned i tallene, ja da finner vi forskjell i marginer mellom husholdninger og ikke-finansielle foretak også (ikke-finansielle foretak er altså normale, norske bedrifter).

Av grafene kan vi utlede følgende:

For husholdningene og for bedriftene er lånemariginen på lave nivåer – målt siden 2014, mens innskuddsmarginene er knallsterke. Hvis man antar at markedet fungerer, kan dette indikere skarp konkurranse om boliglånskunder, og noe mindre skarp konkurranse om lån fra bedrifter. Hva angår innskuddsmarginer er historien en annen. Bankene nyter godt av å holde innskuddsrenten nede, og de sleper føttene etter seg når Norges Bank setter opp renten. I snitt tar det fire dager fra en renteendring til lånerenten settes opp. For innskuddsrenten tar det hele 34 dager. En praksis som koster forbrukerne 500-700 millioner ifølge [Forbrukerrådet.](https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/ny-analyse-norske-banker-melker-innskuddskundene/)

Og hva kan man da gjøre for å virkelig få timeout og tid til å puste? Vel, det løses neppe på en yogamatte i skogen. Vårt enkle råd er:

1) Sjekke alternative innskuddskontoer

2) Ha en innskuddskonto som er koblet til NIBOR3M.

Lykke til med både pusting og timeout, men utsett timeouten til du har flyttet pengene til en bank som betaler god innskuddsrente!