Studenter har knust tall – hva påvirker prisene på markedsplassen?
Skrevet av Brynjar Ellingsen
|
18. Jun 2020 09:45
To dyktige studenter har skrevet oppgave om prisene på markedsplassen – er bankenes prising tilfeldig eller følger de et mønster?
I juni ble Eivind Hillestad Hauglid og Thea Møllerhaug Lunde ferdig med en mastergrad i finansiell økonomi. I deres masteroppgave har de undersøkt hva som påvirker rentepåslaget tilbudt på innskudd med rullerende oppsigelse tilbudt på Fixrate.
Oppgaven undersøker hvordan bankstørrelse, oppsigelsestid, transaksjonsstørrelse og makroøkonomiske mål påvirker rentepåslaget satt av bankene. Resultatene viser at mindre banker setter et høyere påslaget sammenlignet med større banker. Innskudd med lengre løpetid har også et høyere påslag. Analysen viser også at de makroøkonomiske målene påvirker rentepåslaget. Høyere NIBOR ser ut til å føre til et lavere påslag satt av bankene. Høyere volatilitet i økonomien ser ut til å trekke påslaget oppover. Videre peker resultatene på at høyere påslag i obligasjonsmarkedet øker rentepåslaget.
Forfatterne av oppgaven, Eivind Hillestad Hauglid og Thea Møllerhaug Lunde, har begge bachelor i samfunnsøkonomi, Thea fra NTNU og Eivind fra UiO. Nå som mastergraden er i boks, drar begge to til Østlandet. Vi ønsker lykke til på ferden!
Om studenter og studentoppgaver
Fixrate har i flere runder vært involvert i studentarbeid. Plattformen og markedsplassen vil ettersom tiden går og flere kunder kommer til, spille en stadig større rolle i bankenes finansiering. Dette er interessant stoff for studenter innen økonomi og finans. Videre er Fixrate et teknologiselskap, i vår har to studenter hjulpet oss med utviklingen av en app for tjenesten. Vi synes det er stas at studenter ønsker å bruke Fixrate som case og anbefaler alle bedrifter som har anledning til å ta imot studenter for case og prosjekter.