Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Rentefall i markedet, og hvordan fungerer egentlig produktene på markedsplassen?

Skrevet av Brynjar Ellingsen
|
24. Mar 2020 09:56

De som følger markedsplassen tett har sett store bevegelser i rentenivåene den siste perioden. Hvorfor beveger rentene seg så brått, og hvorfor er spareproduktene på Fixrate knyttet til NIBOR?

På markedsplassen vil du finne to produktkategorier. Disse er innskudd med rullerende oppsigelse på 31 eller 90 dager, og fastrenteinnskudd på 3, 6 eller 12 måneders varighet. Først noen ord om hvordan produktene fungerer.

 

Innskudd med rullerende oppsigelse 31 eller 90 dager

De fleste innskudd som plasseres via markedsplassen går i retning innskudd med rullerende oppsigelse på 31 dager. Hvis du velger produktet med 31 dager oppsigelsestid, vil pengene stå på konto helt til du sier fra - deretter tar det 31 dager før du får ut pengene igjen. Altså har du en slags varslingsplikt overfor banken. Hvis du velger innskudd med 90 dager rullerende oppsigelse, ja da tar det 90 dager før du får tilbake pengene.

 

Fastrenteinnskudd 3, 6 eller 12 mnd

Fastrenteinnskuddene er kjent for de fleste. Man binder penger i en gitt periode på en fast rente, altså får du angitte rente over hele bindingstiden. Pengene får du tilbakeført din oppgjørskonto ved forfall.

 

Hvorfor fallende rente?

Rentene på markedsplassen har falt brått den siste tiden. Dette henger sammen med rentekutt som følger av uro knyttet til Korona-viruset. Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,5% fredag 13.03 og med 0,75% 20.03. Målet med rentekuttet var å redusere bankenes lånekostnader, slik at bankene kunne gi lavere rente til private og bedrifter. Dette har slått til, og bankenes viktigste referanserente NIBOR3M, altså tremånedersrenten som bankene bruker når de låner seg imellom, har falt som en stein den siste tiden. Dermed slår dette inn også på markedsplassen og selvsagt også i bankenes egne tilbud mot kundene.

 

 

Hvorfor fungerer et typisk Fixrate-innskudd?

Det mest brukte produktet er uten tvil "innskudd med 31 dagers varslet oppsigelse". Bildet under viser et ferskt tilbud fra Stadsbygd Sparebank.

Kortet forteller følgende:

  • Renten er akkurat nå 1,72%
  • Renten er sammensatt av NIBOR3M + 0,60%
  • Du kan plassere alt fra 1 til 25 millioner på dette tilbudet
  • Annonsen er ny
  • I nedre høyre hjørne ser du 31d, altså har du oppsigelsestid på 31 dager på innskuddet. Du kan gjerne la pengene stå i banken lenge, men du må altså varsle banken fra 31 dager før du skal ha ut pengene. Det gjør du selvsagt via Fixrate.

 

Hvorfor NIBOR3M som referanserente?

Noen vil kanskje lure på hvorfor Fixrate har valgt å bruke NIBOR (Norwegian Interbank Offered Rate, også kalt pengemarkedsrenten eller interbankrenten) som referanserente. Veldig forenklet er dette renten markedet forventer at bankene betaler seg i mellom fra en dato til en annen. Noen ord om NIBOR3M og hvorfor nettopp denne benyttes i Fixrate:

  • Svært mange av Fixrates kunder forholder seg til NIBOR3M når de handler andre "papirer", eksempelvis sertifikater.
  • NIBOR-renten justeres (fikses) daglig og formidles av Finans Norge. Alle banksystemer forholder seg likt til denne.
  • Endring av NIBOR-renten skjer automatisk ca kl 12 hver virkedag.
  • Som innskyter vet du at du hele tiden får riktig markedsrente, og på den måten er prisen alltid fair - gitt at banken har gitt et greit marginpåslag på toppen av NIBOR3M.
  • Banken kan endre marginpåslaget (i eksempelet 0,6%) hvis de vil, men er forpliktet til å varsle dette til deg som kunde 31dager + 10 dager før endringen trer i kraft. Du har derfor god tid til å si opp innskuddet dersom banken skulle finne på å redusere marginpåslaget, og du synes det nye tilbudet blir for lavt

Vi kommer til å være lydhøre overfor våre kunder, og om du skulle ha innspill til markedsplassen eller produktene, er det bare å si fra. Vi ønsker gamle og nye kunder lykke til i jakten etter de beste betingelsene!

Hilsen Fixrate-teamet