Eurakaopplevelse og 1,6 mill. i ekstra renteinntekter for Statskog SF
Skrevet av Brynjar Ellingsen
|
29. Oct 2018 13:10
Du vet kanskje at Statskog SF er Norges største grunneier, og at de forvalter store arealer som kan brukes av deg og meg. Men en ting du kanskje ikke vet, er at Statskog også forvalter temmelig store verdier i rene penger. Penger som yngler bedre nå enn før, etter at finansdirektør Arnt S. Rørvik fikk en eurekaopplevelse og tok i bruk Fixrate.
Da vi oppdaget Fixrate fikk vi en eurekaopplevelse. Dette var den markedsplassen vi trengte. - Arnt S. Rørvik, finansdirektør
Statskog hadde en god del overskuddslikviditet som sto på konto hos deres hovedbank som er en større forretningsbank. Som hos store forretningsbanker flest, var innskuddsrenten på kontoen temmelig lav. Med utgangspunkt i Statskogs finansreglement, hadde finansdirektøren begrensede muligheter til å investere selskapets midler i aksjer og fond. Hva var alternativene? Pengemarkedsfond kunne være aktuelt, men disse hadde heller ikke gitt all verdens avkastning siste år. Men da Rørvik han så en artikkel i Finansavisen fikk han en eurekaopplevelse.
- Da vi oppdaget Fixrate fikk vi en eurekaopplevelse. Dette var akkurat den markedsplassen vi trengte. Før slet vi med å få oversikt over hvor det var mulig å få den beste innskuddsrenten, og de gangene vi fant en bank som ville ha innskudd var makssummen begrenset til en liten del av vårt behov, altså måtte vi ha ringt og gjort avtaler med mange banker for å få plassert alle pengene våre. Fixrate har truffet en nisje vi hittil ikke har sett. Markedsplassen gir oss oversikt over alle aktuelle innskuddstilbud, så velger vi de vi mener er best og som passer vårt behov basert på varighet, fast eller flytende rente eller andre betingelser, sier finansdirektøren i Statskog SF Arnt S. Rørvik.
46 innskudd gjennomført så langt
Siden den gang har Statskog SF gjort hele 46 plasseringer til en rekke forskjellige banker, og stadig er Arnt inne på plattformen for å replassere fastrenteinnskudd som går ut på dato.
-Vi har satt opp systemet på en effektiv måte. Vi bestemmer hvilket tilbud vi ønsker å benytte, og regnskapsføreren har tilgang til månedlige rapporter. Jeg vurderer tilbudene som bankene legger ut løpende, og plasserer om jeg synes tilbudet er godt. Dette fungerer fint selv om vi forvalter penger på vegne av flere foretak.
Vi tjener ca 1,6 millioner årlig ved å benytte Fixrate. Det er penger det og! - Arnt S. Rørvik, finansdirektør
Tjener 1,6 millioner ekstra
Rørvik plasserer penger på vegne av flere foretak i Statskog - konsernet i tillegg til Grunneierfondet og flere Almenningsfond. Tilsammen er ca 350 millioner plassert gjennom Fixrate.
- Når vi forvalter så store summer er det viktig å følge med på betingelsene. Vi tjener ca 1,6 millioner årlig ved å benytte Fixrate. Det er penger det og! Dette er noe alle rasjonelle økonomer vil være enig i, og enhver finansdirektør bør sjekke ut Fixrate. Sammenligner man dette med aksjemarkedet kan man gjerne kalle dette arbitrasje, sier Arnt S. Rørvik.
Praktisk oppsett og bruk
Når en organisasjon registreres på Fixrate må man definere rolle for den enkelte bruker. Fixrate brukes av mange organisasjoner som er svært ulike. Noen ønsker at flere ansatte involveres, mens andre, eksempelvis private holdingselskap, ofte håndteres av færre personer. Hos Statskog SF håndterer Rørvik hele bestillingsprosessen selv, men han har gitt regnskapssjef Ann Kristin R. Jansen innsikt i porteføljen som er plassert.
- Jeg logger inn på Fixrate når regnskapet skal føres. Der finner jeg kontoutskriftene fra den enkelte bank, og det forenkler min jobb.
Ann Kristin R. Jansen har gitt teamet i Fixrate mange innspill til forbedringer. Jansen var særlig forkjemper for at Fixrate burde utvikle merkelapper for innskudd som ligger i porteføljen, og flere kunder bruker nå merkelappene aktivt.